قالبگیری دندان

قالب گیری دندان و مراحل ساخت

قالبگیری از دندان جهت تهیه مدلی از دندان، لثه و ساختارهای اطراف دهان می‌باشد و در برخی از درمان‌های دندانپزشکی مانند ارتودنسی، روکش و غیره کاربرد دارد. هدف از تهیه قالب‌های دندانی نشان دادن اندازه‌ی دندان‌ها، فواصل بین دندان‌ها، نحوه‌ی اتصال دندان به لثه و به طور کلی تمام جزئیات دندان‌ها و لثه‌ها می‌باشد.

درمان‌های دندانپزشکی که به قالب گیری احتیاج دارند عبارتند از:

  • روکش دندان
  • بریج‌های دندان
  • ایمپلنت دندان
  • کامپوزیت دندان
  • لمینیت دندان
  • دندان مصنوعی
  • ارتودنسی دندان
  • سفید کردن دندان
  • تهیه محافظ‌های ورزشی
  • تهیه محافظ‌های شب جهت جلوگیری از دندان قروچه
  • تهیه دستگاه‌های آپنه خواب

انواع قالبگیری دندان

قالبگیری دندان دارای انواع مختلف می‌باشد.

قالب گیری اولیه

به منظور بررسی‌های تشخیصی و یا در مرحله‌ی اول فرآیند ساخت انواع پروتزها مانند تاج و یا دندان مصنوعی تهیه می‌شود. این قالب‌ها یک دید کلی به دندانپزشک می‌دهد تا برای درمان برنامه‌ریزی داشته باشد.

قالب نهایی

قالب نهایی جهت ساخت تجهیزات مورد نیاز در درمان‌های مختلف دندانپزشکی مانند روکش، بریج، دندان مصنوعی، تجهیزات ارتودنسی و غیره به لابراتوآر دندانپزشکی فرستاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: ایمپلنت دندان کمتر از بیست روز

مراحل قالبگیری دندان به صورت کلاسیک

  1. ابتدا مواد قالب گیری در قالب‌های مخصوص ریخته می‌شود، قالب‌ها ممکن است پلاستیک و یا فلزی باشند، سپس مواد به صورت یکنواخت در قالب پخش می‌شود تا تمام سطح قالب را بپوشاند. مواد قالب گیری حالت خمیری دارد که پس از چند دقیقه سفت می‌شوند.
  2. در مرحله‌ی بعد قالب‌های داخل فک بالا یا پایین قرار داده می‌شود، اگر بنا باشد که از هر دو فک قالب گیری شود هر کدام در طی یک مرحله جداگانه انجام خواهد شد..
  3. پس از گذشت 1 الی 2 دقیقه مواد قالب گیری سفت می‌شوند و دندانپزشک آنها را از دهان شما خارج می نماید.
  4. این قالب‌ها بسته بندی شده و پس از درج مشخصات بیمار به لابراتوآر دندانپزشکی فرستاده می‌شود.
  5. در لابراتوآر با استفاده از قالب دندان‌ها، تجهیزات مورد نیاز برای هر کدام از درمان‌های دندانپزشکی آماده می‌شود.
قالب گیری دندان

قالب گیری دندان به صورت دیجیتال

قالب گیری دیجیتال که روشی جدید در دندانپزشکی می‌باشد بدین صورت انجام می‌شود:

با استفاده از یک دوربین عصایی شکل کوچک هزاران عکس از سطح دندان و لثه تهیه می‌شود. در واقع زمانی که دندانپزشک دوربین را روی سطح دندان‌ها حرکت می‌دهد تصاویری روی مانیتور کامپیوتر ظاهر می‌شود، با استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری تصاویر به صورت یکپارچه و سه بعدی تمام ابعاد دندان و سایر جزئیات مورد نیاز را ارائه خواهند کرد.

این فایل به صورت الکتریکی به لابراتوآر دندانسازی فرستاده خواهد شد تا تجهیزات مورد نیاز دندانی توسط تکنسین تهیه شود. در این روش احتیاجی به قالب گیری سنتی نمی‌باشد اما تجهیزات مورد نیاز در مطب دندانپزشک و لابراتوآر دندانسازی در حال حاضر فقط در کلینیک‌های اندکی در دسترس می‌باشند.

قالب گیری از دندان چقدر زمان می‌برد؟

به طور کلی فرآیند قالب گیری از دندان مرحله‌ای ساده و بدون درد می‌باشد که به 10 الی 15 دقیقه زمان نیاز دارد. زمانی که قالب‌ها در دهان بیمار می‌باشد ممکن است کمی احساس ناراحتی و حالت تهوع داشته باشد اما این مرحله بیشتر از 2 الی 3 دقیقه زمان نیاز ندارد.

خطرات قالب گیری از دندان

در حالت کلی قالب گیری هیچ گونه خطر و مشکلی برای سلامت دندان‌ها ندارد اما اگر یکی از دندان‌های شما به دلیل ضربه، آسیب، بیماری و یا ترمیم‌های قبلی دندانپزشکی لق شده است ممکن است در حین قالب گیری از دهان شما خارج شود بنابراین لازم است پیش از قالب گیری در این مورد با دندانپزشک خود صحبت نمائید.

مدت زمان آماده شدن قالب‌ دندان

پس از قالب گیری و فرستادن قالب‌ها به لابراتوآر دندانسازی با توجه به خدمات درمانی مورد نیاز ممکن است بین 1 تا چند هفته زمان جهت تهیه تجهیزات دندانپزشکی شما مورد نیاز باشد. به عنوان مثال تهیه یک روکش زمان کمتری نسبت به تهیه چند روکش نیاز دارد. همچین با توجه به حجم سفارسات لابراتوآر ممکن است این زمان کمتر و یا بیشتر شود.

در صورتی نیاز در طی مدتی که تجهیزات اصلی آماده شود دندانپزشک می‌تواند یک روکش موقت را برای دندان شما تهیه نماید.

اهمیت مرحله‌ی قالب گیری دندان

مرحله‌ی قالب گیری یکی از مهمترین مراحل در درمان‌های دندانپزشکی می‌باشد. در صورتی که قالب‌های تهیه شده از دندان شما به صورت دقیقه اندازه‌گیری نشده باشد و یا اینکه لابراتوآر تجهیزات دندانی را مطابق با قالب‌های دندانی تهیه نکنه ممکن است در انتها روکش و یا هر کدام از انواع تجهیزات دندانی کیفیت لازم جهت استفاده را نداشته باشند بنابراین لازم است هم در مرحله‌ی قالب گیری و هم در مرحله ساخت تجهیزات دندانی نهایت دقت انجام شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط