ترمیم لثه که یکی از خدمات پر کاربرد، شامل اقدامات مختلف درمانی است که در جهت بهبود تحلیل لثه انجام میشوند. تحلیل لثه یا اصطلاحا پسروی لثه، مشکلی شایع بین آقایان و بانوان است که در آن، بافت لثه که دندان را پوشانده، عقبنشینی میکند و ممکن است این مشکل تا جایی پیش برود که حتی ریشه دندان بیرون بزند. تحلیل لثه یکی از شایعترین بیماریهای پریودنتال است که موجب التهاب لثه میشود و در اثر دیابت، فاکتورهای ژنتیکی، اختلالات هورمونی و استعمال دخانیات امکان بروز پیدا میکند.
اما چه چیزی موجب عقبنشینی لثه شده و ترمیم لثه را الزام میبخشد؟ زمانی که باکتریها، پلاکها و جرمها بر سطح دندان تجمع مییابند، اگر جرمگیری صورت نگرفته و این موارد برطرف نشوند، میتوانند فاصله لثه تا دندان را زیاد کنند. این فاصله نتیجه عقبنشینی لثه است که خود، با بازخورد مثبت موجب بیشتر شدن جرم و باکتری میشود. افزون بر این اتفاق، مصرف برخی داروها که بزاق دهان را کاهش میدهند و دهان را خشک میکنند نیز، عاملی برای تحلیل لثه است. توجه داشته باشید درصورتی که ترمیم لثه به موقع و با کیفیت لازم انجام نشود، امکان از دست رفتن دندان وجود دارد و عواقب بدی در پی خواهد بود.
چه زمانی به ترمیم لثه نیاز داریم؟
برای اینکه در زمان مناسب، برای ترمیم لثه اقدام کنید، لازم است بدانید که علائم تحلیل لثه چه مواردی هستند. توجه داشته باشید که اگر تحلیل لثه بهموقع برطرف نشود، امکان عفونت و التهاب لثه بیشتر فراهم میشود؛ دندان نسبت به غذای گرم، سرد و ترش (با اسیدیته بالا) حساستر شده و رژیم غذایی محدود میگردد. اما اوضاع جایی وخیم میشود که ریشه دندان بیرون میزند و احتمال از دست رفتن دندان افزایش مییابد و باید حتما ترمیم لثه انجام شود.
بهطورکلی بیماری لثه پیشرونده و تخریب تدریجی است و تشخیص آن دشوار است و بهتر است که به بهترین دندانپزشک زیبایی در تهران مراجعه کنید. اما اگر علائم آن را بدانید، ترمیم لثه آسانتر میشود و با درمان بهموقع از عواقب جدیتر جلوگیری به عمل میآید. از جمله علائم عقبنشینی لثه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بوی نامطبوع دهان
- شل شدن دندانها
- خونریزی و تورم لثه
- افزایش فاصله بین دندانها
- تغییر رنگ و شکل دندانها
- دراز به نظر رسیدن دندانها (به دلیل پیدا شدن ریشه دندان)
- زبر و برنده بودن دندانها در ناحیه اتصال به لثه
چه افرادی نیازمند ترمیم لثه هستند؟
آمارها نشان میدهند افرادی که به مصرف دخانیات عادت کردهاند، ۴ برابر بیش از سایرین دچار بیماریهای لثه از جمله تحلیل لثه میشوند. همچنین افرادی که نسبت به مراقبت از دندانهای خود، بیاهمیت هستند، بیش از افراد دیگر در معرض ابتلا به پسروی لثه قرار دارند. جالب است بدانید که در پیشگیری از تحلیل لثه، درست مسواک زدن هم بسیار مهم است. چراکه مسواک زدن به شیوه نادرست میتواند به لثهها فشار بیاورد.
اگر بهدلیل مشکلات روحی یا جسمی دچار دندان قروچه هستید، باید بدانید ریسک پسروی لثه برای شما نیز بیش از دیگران است و فشار مضاعفی که به لثه وارد میشود، میتواند تحلیل آن را در پی داشته باشد. البته در این بیماری نباید تاثیر ژنتیک و بیماریهای زمینهای چون دیابت را دست کم بگیرید. دیابت و اختلالات هورمونی از جمله بیماریهای هستند که ترمیم لثه را الزام میبخشند. هشداری که لازم است به دوستداران پیرسینگ بدهیم، این است که پیرسینگهای زبان و لب، با سایش به لثه، موجب التهاب آن میشوند و این مورد نیز از دلایل تحلیل لثه به شمار میرود.
بیشتر بخوانید: لیفت لثه در یک جلسه
چگونه از نیاز به ترمیم لثه پیشگیری کنیم؟
پیشگیری بهترین راه برای ترمیم لثه است. بهمنظور پیشگیری از عقبنشینی لثه، مهمترین اقدام این است که روتین کارآمدی برای مراقبت از سلامت دندان و دهان خود داشته باشید. روتینی که در آن، حداقل یکبار در روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. اگر از سلامت دهان و دندان برخوردار هستید، باید هر ۶ ماه، حداقل یکبار به دندانپزشک مراجعه نمایید و برای جرمگیری دندان اقدام کنید. توجه داشته باشید که جرمگیری دندان، چیزی فراتر از یک شستشوی سطحی و معمولی است و خودتان از پس آن برنمیآیید.
به یاد داشته باشید که نصف بیشتر مشکلات لثه و دندان با مسواک کشیدن اصولی برطرف میشوند. اگر مسواک نرم (Soft ) و باکیفیتی را انتخاب کنید و به روش مناسب بر دندانهای خود بکشید، هیچگاه نیازی به ترمیم لثه نخواهید داشت. به این منظور مسواک را با زاویه ۴۵ درجه بر دندان قرار دهید و با حالت جارویی یا دورانی بر سطح دندانهاي خود بکشید.
اگر دیابت دارید، حتما در فواصل منظم به دندانپزشک مراجعه نمایید و ایشان را از مشکل خود آگاه کنید. با استفاده از شویندههای آنتیباکتریال میتوانید باکتریهای تجمعیافته در قسمت اتصال لثه به دندان را برطرف سازید. اگر عادت به استعمال دخانیات دارید، توصیه میشود که هرچه زودتر آن را ترک کنید. سعی کنید در هر بار مسواک زدن، به خوبی سلامت لثههایتان را بررسی نمایید و درصورت مشاهده تغییرات غیرمعمول در انها به دندانپزشک مراجعه کنید.
انواع روش ترمیم لثه
بهمنظور ترمیم لثه و درمان عقبنشینی آن روشهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارودرمانی
استفاده از ژل آنتیبیوتیک و دهانشویههای ضدباکتری برای درمان عقبنشینی لثه که ناشی از عفونت آن است، بینظیر عمل میکند. دارودرمانی برای التهاباتی که ناشی از عفونت هستند و بیماریهایی که عقبنشینی لثه را تشدید میکنند، بهترین روش است.
- درمان سنتی و گیاهی
در شرایطی که التهاب لثه همچنان خفیف است، درمانهای سنتی و گیاهی نیز میتوانند موثر واقع شوند. گیاهان میخک، مریمگلی، آلوئهورا، روغن اکالیپتوس، درخت چای از جمله گیاهان موثر برای درمان سنتی پسروی لثه محسوب میشوند.
- جراحی
زمانیکه داروهای گیاهی و شیمیایی نتوانند عقبنشینی لثه را درمان کنند، روسهای تهاجمی جراحی مورد استفاده قرار میگیرند که پیچیدگی بیشتری دارند و البته از هزینه فزونتری برخوردار میباشند. جراحی پیوند لثه شامل اقداماتی است که در آن، بافت را از ناحیهای دیگر برمیدارند و به ناحیه تحلیلرفته متصل میکنند که با این کار، ریشه دندان پوشیده میشود واحتمال عفونت نیز کاهش مییابد.
بیشتر بخوانید: پروتز دندان
سخن پایانی
اگر تغییرات هرچند جزئی شامل تغییر رنگ، فرم و اندازه را در دندانهای خود مشاهده میکنید، بهتر است هرچه زودتر به دندانپزشکی مراجعه نمایید تا از خطر عفونت و از دست دادن دندان در امان بمانید. هرچه سریعتر روشهای ترمیم لثه را مورد استفاده قرار دهید، روند درمانتان آسانتر خواهد بود و میتوانید سلامت و زیبایی دندانهایتان را بازپس بگیرید.